جهانگیر در پاسخ به آنا تاکید کرد

سریال «سووشون» پس از انجام اصلاحات رفع توقیف شد/ قوه قضائیه بازوی اجرایی ساترا نیست!

سریال «سووشون» پس از انجام اصلاحات رفع توقیف شد  قوه قضائیه بازوی اجرایی ساترا نیست!
سخنگوی قوه قضائیه گفت: اگر توقیفی انجام می‌شود و پس از آن با رفع توقیف، اثر مجدداً اجازه پخش می‌یابد، به این دلیل است که اصلاحات لازم اعمال شده، صحنه‌های مغایر با قانون حذف شده و شرایط لازم برای ادامه نمایش فراهم شده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، ورود قوه قضائیه به ماجرای توقیف پخش سریال‌های شبکه نمایش خانگی، موضوعی است که در ماه‌های اخیر دو مرتبه رخ داده است. بار اول پس از پخش قسمت‌های ابتدایی سریال «تاسیان» به کارگردانی تینا پاکروان و بار دوم تنها چند ساعت پس از پخش قسمت اول سریال «سووشون» ساخته نرگس آبیار که مورد اول پس از دو هفته توقیف مجددا به نمایش درآمد و مورد دوم هم پس از دو ماه توقیف قرار است مجددا به جدول پخش پلتفرم خود اضافه شود.

در دهه‌های اخیر بار‌ها و بار‌ها شاهد توقیف آثار نمایشی از طرف سازمان‌های ناظر حوزه فرهنگ و ارشاد بودیم، اما اینکه قوه قضائیه به طور رسمی مانع پخش دو سریال شود و در یک مورد (سریال سووشون) حتی پلتفرم نمایش دهنده آن را نیز از دسترس مخاطبان خارج کند، اتفاق جدیدی بود که پیش از این از قوه قضائیه ندیده بودیم و این مسئله شائبه‌ای را به وجود آورده بود که ساترا به دلیل نداشتن توان اجرایی، از قوه قضائیه به عنوان بازوی اجرایی خود استفاده می‌کند و به این صورت با آثار متخلف مقابله می‌کند.

در چنین شرایطی سوالات متعددی به وجود آمده است، سوالاتی همچون اینکه چه چیزی عامل ورود قوه قضائیه به مبحث توقیف آثار نمایشی است؟ آیا این قوه به بازوی اجرایی ساترا تبدیل شده و بعد از این هم در مورد آثار دیگر ورود می‌کند؟ آیا آثار توقیف شده، برای رفع توقیف با حذف یا سانسور‌هایی مواجه شدند؟ قوه قضاییه در جریان ریز این اصلاحات هست یا خیر؟ برای رسیدن به پاسخ این پرسش‌های مهم با اصغر جهانگیر سخنگوی قوه قضائیه گفت‌و‌گو کردیم.

«سووشون» پس از انجام اصلاحات رفع توقیف شد

جهانگیر در پاسخ به خبرنگار آنا درباره ورود دستگاه قضائی به موضوع توقیف برخی آثار نمایشی در شبکه نمایش خانگی، از جمله سریال‌های «تاسیان» و «سووشون»، عنوان کرد: در مواردی که پخش محتوای خلاف عفت عمومی و اخلاق اسلامی از طریق آثار نمایشی رخ دهد، اگر دستگاه‌های مسئول مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یا نهاد‌های نظارتی مرتبط ورود نکنند، قوه قضائیه به‌عنوان مدعی‌العموم و در راستای صیانت از حقوق عمومی موظف است پیش‌دستانه وارد عمل شود و مانع از تضییع حقوق مردم گردد.

سخنگوی قوه قضائیه تأکید کرد: در خصوص این سریال‌هایی که به آنها اشاره شد، با توجه به گزارش‌های رسمی و بررسی‌های انجام‌شده، مشخص گردید برخی از صحنه‌های موجود در این آثار، مبتذل و مغایر با شئونات اخلاقی جامعه است. به همین دلیل، دادستانی به‌صورت پیشگیرانه و مطابق قانون، نسبت به توقیف موقت آثار اقدام کرد.

وی در واکنش به این ادعا که قوه به بازوی اجرایی ساترا (سازمان تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر) تبدیل شده است، اعلام کرد: قوه قضائیه ضامن اجرای قانون است، نه بازوی اجرایی هیچ دستگاهی و اینگونه نیست که بخواهد به عنوان بازوی یک دستگاه یا در جهت اهداف یک مجموعه اقدامات خاصی انجام دهد. اگر توقیفی انجام می‌شود و پس از آن با رفع توقیف، اثر مجدداً اجازه پخش می‌یابد، به این دلیل است که اصلاحات لازم اعمال شده، صحنه‌های مغایر با قانون حذف شده و شرایط لازم برای ادامه نمایش فراهم شده است. بدیهی است تا زمانی که پخش آثار نمایشی در شبکه نمایش خانگی در چارچوب ضوابط باشد، ادامه آن بلامانع خواهد بود. درحقیقت درخصوص این آثار نمایشی توقیف شده قوه قضائیه در راستای احقاق حقوق عامه وظایفش را انجام داده است.

قوه قضائیه وظیفه دارد در زمان نقض قوانین ورود کند

سخنگوی قوه قضائیه تصریح کرد: اقدامات صورت گرفته در چارچوب قانون اساسی و قوانین عادی از جمله اصل ۱۵۶ قانون اساسی در باب پیشگیری از جرم، ماده ۲۱ قانون جرایم رایانه‌ای درباره مصادیق مجرمانه، و همچنین مقررات آئین دادرسی کیفری بوده است. اگر محتوایی توسط افراد یا سکو‌های نمایش دهنده منتشر شد که مشتمل بر نقض قوانین یا ارتکاب جرم باشد، به محض احراز انتشار محتوای مجرمانه یا دارای مغایرت با اخلاق عمومی، دادستانی و قوه قضائیه موظف به ورود و اقدام مقتضی است. همانطور که تا الان این کار را کرده است. صیانت از قانون، صیانت از اخلاق و صیانت از فرهنگ و عفت عمومی از جمله وظایف قانونی دستگاه قضایی است که باید ادامه پیدا کند.

وی افزود: این نظارت و اقدام، نه مداخله در وظایف اجرایی نهاد‌های فرهنگی، بلکه تکلیف قانونی قوه قضائیه در راستای صیانت از فرهنگ عمومی، اخلاق اسلامی و حفظ حقوق عامه است. اگر تخلفات تکرار شود، قطعاً قوه قضائیه مجدداً ورود خواهد کرد و اجازه تداوم پخش آثار را نخواهد داد. ادامه پخش هر سریالی منوط به انجام اصلاحات لازم و حذف بخش‌های مخالف قانون و مخالف ارزش‌های اسلامی است و این به معنای مداخله در کار نهاد‌های ناظر و اجرایی نیست و در صورت تکرار باز هم دستگاه قضایی ورود می‌کند.

کنترل آثار نمایشی در همه جای جهان وجود دارد

جهانگیر با اشاره با این مسئله که بحث کنترل محتوای آثار نمایشی نه فقط مختص ایران که اتفاقی جهانیست، خاطرنشان کرد: موضوع ممیزی و کنترل محتوای آثار نمایشی منحصر به ایران نیست. حتی در کشور‌های بی بند و بار غربی نیز که ادعای آزادی مطلق و بی‌قید و شرط دارند، چارچوب‌های سخت‌گیرانه‌ای برای کنترل محتوای خشونت‌آمیز، خلاف عرف و... وجود دارد. امروز در خود آمریکا آثار نمایشی اگر محتوای خشونت‌آمیز و جنسی باشد با علایم مخصوص رده‌بندی سنی می‌شود و اجازه نمایش آن برای همه افراد جامعه میسر نیست.

وی تأکید کرد: این امر نشان‌دهنده آن است که ممیزی برای نمایش آثار هنری در چارچوب حفظ ارزش‌ها، عفت عمومی و فرهنگ جامعه، در همه کشور‌ها یک اصل است و هر کشوری براساس قوانین و مقرراتی که دارد این را وظیفه ذاتی خود می‌داند و دستگاه قضائی ایران نیز در همین چارچوب و متکی به قوانین داخلی، موظف است مانع از رواج محتوای آسیب‌زا در جامعه شود.

جهانگیر در پایان سخنانش اظهار کرد: نظارت بر تولیدات فرهنگی، از جمله وظایف ذاتی قوه قضائیه در حوزه پاسداری از ارزش‌های اجتماعی و حقوق مردم است و هر جا که لازم باشد، این نهاد اقدامات قانونی را به عمل خواهد آورد این مسئله نباید به معنای مداخله یا سانسور دیده شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب