کپی پهپاد شاهد ۱۳۶ ایرانی توسط سازنده F۳۵ + عکس

به گزارش خبرگزاری آنا، وزارت دفاع آمریکا از پهپاد جنگی جدید و کمهزینهای به نام «LUCAS» رونمایی کرد.این پهپاد با هدف تقویت توان هوایی در نبردهای مدرن و ارائه گزینهای اقتصادی توسعه یافته است و وزیر دفاع آمریکا، پیت هگسث، چهارشنبه گذشته در نمایشگاهی در حیاط پنتاگون از این پهپاد بازدید کرد.
پس از رونمایی این پهپاد، بسیاری از کارشناسان و متخصصان حوزه هوافضا گفتند که از نظر ظاهری و ابعاد کاملاً مشابه پهپاد شاهد-۱۳۶ ایران طراحی شده است. یکی از نکات جالب رونمایی از پهپاد لوکاس چهره وزیر دفاع آمریکا و همراهانش است که تردید عمیقی نسبت به تعاریف عملکرد این پهپاد دارند.
طراحی این پهپاد کاملاً مشابه با شاهد ۱۳۶ ایرانی پس از آن صورت گرفت که دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا از هزینه تولید پهپادهای آمریکایی انتقاد کرده بود و گفته بود «پهپادهای آمریکایی با قیمت بسیار بالایی تولید میشوند، در حالی که نمونههای مشابه ایرانی با کسری از هزینه قابلیتهای مشابه دارند، ترامپ این تفاوت را ۳۵ تا ۴۰ هزار دلار در مقابل هزینههای میلیونی نمونههای آمریکایی ارزیابی کرد.»
پهپاد لوکاس
پهپاد LUCAS دارای ساختاری دلتا شکل با موتور پیستونی در بخش عقب است. طول آن حدود ۳ متر بوده و دهانه بال آن بین ۲/۵ تا ۳ متر است که بسیار شبیه به پهپاد ایرانی شاهد-۱۳۶ طراحی شده است.
وزن برخاست این پهپاد کمتر از ۶۰۰ کیلوگرم است. سرعت کروز آن حدود ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت و حداکثر سرعت پروازش تا ۱۸۵ کیلومتر بر ساعت میرسد.
بُرد عملیاتی LUCAS نیز حدود ۲۰۰۰ کیلومتر تخمین زده میشود، که این عدد نیز از نمونه ایرانی الهام گرفته شده است.
این پهپاد توانایی حمل حدود ۱۸ کیلوگرم محموله را دارد که میتواند شامل مواد منفجره یا تجهیزات شناسایی باشد.از ویژگیهای مهم LUCAS توانایی پرواز گروهی (Swarm) و اجرای عملیات خودمختار است.
همچنین؛ از سیستمهای الکترونیکی پیشرفته برای کنترل از راه دور یا خودکار برخوردار است.
یکی از نکات کلیدی در توسعه این پهپاد، هزینه پایین تولید آن نسبت به پهپادهای گرانقیمت آمریکایی است؛ قیمت تقریبی آن حدود ۱۰۰ هزار دلار تخمین زده میشود که در مقایسه با هزینه چند میلیونی پهپادهای سنگینتر آمریکا بسیار مقرونبهصرفه است.
پهپاد شاهد-۱۳۶
پهپاد ایرانی شاهد-۱۳۶ یک پهپاد انتحاری، کمهزینه و دوربرد است که با طول ۳.۵ متر، دهانه بال ۲.۵ متر و وزن حدود ۲۴۰ کیلوگرم طراحی شده است.این پهپاد با موتور پیستونی، سرعتی حدود ۲۸۰ کیلومتر بر ساعت و بردی بین ۱۰۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلومتر دارد. این پرنده، قادر به حمل ۳۰ تا ۵۰ کیلوگرم مواد منفجره بوده و با سیستم هدایت GPS و INS عمل میکند.
نوع دیگری از این پهپاد با نام شاهد ۱۳۶B توسط نیروی هوافضای سپاه پاسداران امروز در رژه ۳۱ شهریور رونمایی شد. این سامانه پهپادی با موتور توربوجت برد ۴۰۰۰ کیلومتر قادر است اهداف مدنظر را منهدم کند.
شاهد-۱۳۶ از روی ریل با بوستر موشکی پرتاب میشود و به دلیل قیمت پایین (حدود ۲۰ تا ۵۰ هزار دلار) و قابلیت حمله گروهی (Swarm)، برای حملات انتحاری و هدف قرار دادن تأسیسات نظامی و زیرساختها بهکار میرود.
این پهپاد بارها در عملیاتهای مختلف علیه دشمنان به ویژه وعده صادق ۳ نیز مورد استفاده قرار گرفته است. البته این پهپاد به همراه پهپاد شاهد-۱۳۱ در جریان رزمایش پیامبر اعظم (ص) ۱۷ نیز نقش پررنگی در تمرین حمله به شبیهساز نیروگاه اتمی دیمونا داشتند و در این تمرین، دقت بالای خود را به نمایش گذاشتند.
چرا سازنده F-۳۵ و B-۲ سلاح ایرانی را کپی میکند؟
کارآمدی و اثباتشده بودن طراحی، کاهش هزینهها، تحلیل و مقابله با تهدیدات و سرعت در توسعه فناوری را میتوان علل محوری این اقدام دانست.
کارآمدی و اثباتشده بودن طراحی: پهپاد شاهد-۱۳۶ در میادین نبرد واقعی عملکرد خوبی داشته و از نظر هزینه نسبت به پهپادهای پیشرفتهتر بسیار مقرونبهصرفه است؛ بنابراین کپی یا الهامگیری از این طراحی، سریعتر و اقتصادیتر به یک محصول کاربردی میرسد.
کاهش هزینهها: طراحیهای ایرانی در زمینه پهپاد و موشک به خاطر تحریمها مجبور به سادهسازی و بهینهسازی هستند که نتیجهاش سیستمهایی کمهزینه ولی مؤثر است. این ویژگی برای آمریکا که دنبال پهپادهای انبوه و کمهزینه است، جذاب است.
تحلیل و مقابله با تهدیدات:
شناخت و الگوبرداری از فناوریهای رقیب به آمریکا کمک میکند تا بهتر تهدیدات بالقوه را بشناسد و در مواقع لازم از این فناوریها استفاده کند یا روشهای مقابله با آنها را توسعه دهد.
سرعت در توسعه فناوری: توسعه یک پهپاد جدید از صفر، زمانبر و پرهزینه است. استفاده از طراحیهای موجود که در میدان جنگ آزمایش شدهاند، میتواند روند توسعه را تسریع کند.
در کل، این حرکت بیشتر ناشی از واقعگرایی است؛ وقتی یک فناوری اثربخش و مقرونبهصرفه وجود دارد، چه بهتر که از آن الهام گرفت تا از ابتدا همه چیز را بسازی. البته این موضوع در سطح سیاست و جنگهای نرم هم معنای رقابت و اثرگذاری فناوری را دارد.
شاهد-۱۳۶ یک سر و گردن بالاتر از لوکاس نو رسیده است آن هم با توجه به اینکه ایران نسخههای پیشرفتهتر و دقیقتری از پهپاد شاهد-۱۳۶ را با برد و توانمندیهای بیشتر تولید و عملیاتی کرده است، این پهپاد در میدان نبرد واقعی به مرحله بلوغ عملیاتی رسیده و اثربخشی خود را در انجام حملات گسترده، تحمیل هزینه بر پدافند دشمن و ایجاد بازدارندگی به خوبی نشان داده است.
در مقابل، پهپاد آمریکایی LUCAS گرچه از نظر طراحی ماژولار، قابلیتهای چندمنظوره و هماهنگی با شبکههای هوشمند پیشرفتهتر است، اما هنوز در مرحله آزمایشی و نمایشی قرار دارد و تجربه عملیاتی ندارد.
بنابراین، با توجه به اثبات عملکرد میدانی، قیمت بسیار پایینتر، قدرت تخریب بالاتر و امکان تولید انبوه، شاهد-۱۳۶ و نسخههای جدیدتر آن همچنان به عنوان گزینهای قدرتمندتر و موثرتر در میدانهای نبرد واقعی باقی میمانند.
انتهای پیام/