کاهش ۴۰ درصدی بارندگی؛ تهران در آستانه کمبود جدی آب/ شناسایی راهکار‌های مقابله با بحران آب

کاهش ۴۰ درصدی بارندگی؛ تهران در آستانه کمبود جدی آب  شناسایی راهکار‌های مقابله با بحران آب
منابع آب ایران با چالش‌های جدی رو‌به‌رو هستند و مصرف بی‌رویه آب در بخش‌های مختلف، این وضعیت را تشدید کرده است. با ادامه روند فعلی مصرف، احتمال اعمال محدودیت در توزیع آب در آینده‌ای نزدیک وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری آنا، کاهش میزان بارندگی در سال‌های اخیر، حجم آب موجود در سد‌ها و منابع زیرزمینی را کاهش داده است. افزایش دما و تبخیر آب، باعث کاهش بیشتر منابع آبی در دسترس شده است. مصرف بی‌رویه آب در بخش‌های کشاورزی، صنعت و خانگی، فشار مضاعفی بر منابع آبی وارد می‌کند. الگوی مصرف آب در ایران با استاندارد‌های جهانی فاصله زیادی دارد و سرانه مصرف آب در کشور بالاتر از میانگین جهانی است.

شناسایی پیامد‌های احتمالی محدودیت در توزیع آب

به طور کلی کاهش دسترسی به آب آشامیدنی سالم، می‌تواند منجر به بروز مشکلات بهداشتی و شیوع بیماری‌ها شود. از سوی دیگر محدودیت در تامین آب کشاورزی، باعث کاهش تولید محصولات کشاورزی و افزایش قیمت مواد غذایی می‌شود. ناگفته نماند کمبود آب می‌تواند منجر به تعطیلی صنایع و کاهش فرصت‌های شغلی شود؛ و در نهایت محدودیت در توزیع آب، می‌تواند منجر به نارضایتی عمومی و بروز تنش‌های اجتماعی شود.

شناسایی راهکار‌های مقابله با بحران آب

فرهنگ‌سازی و آموزش عمومی برای تغییر الگوی مصرف آب و کاهش سرانه مصرف.

تعیین قیمت مناسب برای آب به منظور ایجاد انگیزه برای صرفه‌جویی.

استفاده از فناوری‌های نوین و کارآمد در بخش‌های کشاورزی، صنعت و خانگی برای کاهش مصرف آب.

بازسازی و نوسازی شبکه‌های توزیع آب برای جلوگیری از هدر رفتن آب.

توسعه منابع آب غیرمتعارف مانند بازیافت آب و شیرین‌سازی آب دریا.

تغییر الگوی کشت و جایگزینی گیاهان پرآب با گیاهان کم‌آب.

استفاده از روش‌های نوین آبیاری مانند آبیاری قطره‌ای و بارانی.

وضعیت نامناسب سد‌های تامین کننده آب شرب پایتخت

امروز وضعیت منابع آبی استان تهران تحت فشار فزاینده‌ای قرار دارد و تغییرات قابل توجهی در وضعیت سد‌های تامین کننده آب شرب پایتخت ایجاد شده است. ارزیابی‌های اخیر نشان می‌دهد که ظرفیت قابل استفاده مخازن کمتر از حد معمول است.حجم آب موجود در سد‌های تهران در حال حاضر حدود ۱۴ درصد از کل ظرفیت آنهاست. این میزان در مقایسه با سال گذشته و میانگین بلندمدت، کاهش چشمگیری داشته است که عمدتاً به دلیل کاهش بارندگی فصلی و سالانه در استان است.

به گفته مسئولان، تهران پنجمین سال پیاپی کم بارشی را تجربه می‌کند. میزان بارندگی از ابتدای سال آبی جاری حدود ۱۵۳ میلی متر بوده که نسبت به میانگین بلندمدت بیش از ۴۰ درصد کاهش داشته است. فصل بهار که معمولاً یک دوره حیاتی برای رواناب و پر شدن مخازن است، امسال نیز شاهد بارندگی محدودی بوده است و بارندگی اردیبهشت ماه نسبت به میانگین بلندمدت بیش از ۹۰ درصد کاهش داشته است.

کاهش سطح آب‌های سطحی و زیرزمینی در استان نیز حاکی از تداوم خشکسالی‌های اخیر است. تحلیل‌ها نشان می‌دهد که امسال در زمره سال‌هایی با کمترین ورودی آب به مخازن سد‌ها خواهد بود.در نتیجه، عباس علی آبادی، وزیر نیرو هشدار داده است که سد ماملو ممکن است ظرف یک ماه غیرقابل استفاده شود و به دنبال آن احتمالاً سد‌های لتیان، لار و کرج نیز از دست بروند.در کنار داده‌های آماری، برخی مسئولان حوزه منابع آب به ضرورت بازتعریف الگو‌های مصرف نیز اشاره دارند. هم‌زمان با آغاز فصل گرما، توجه به مصرف بهینه و همکاری شهروندان در کاهش مصارف خانگی، به عنوان یکی از راهکار‌های مدیریت وضعیت موجود مطرح می‌شود.

در این زمینه، توصیه‌هایی برای کاهش حداقل ۲۰ درصدی مصرف آب در بخش خانگی مطرح شده است تا تابستان با تنش کمتری پشت سر گذاشته شود. از سوی دیگر، در سطح کلان‌تر نیز نگاه‌ها به سمت بازبینی سیاست‌های آبی کشور معطوف شده است.با توجه به کاهش بلندمدت منابع آب تجدیدپذیر، تغییرات اقلیمی و تأثیرگذاری فعالیت‌های انسانی، کارشناسان بر لزوم توجه بیشتر به روش‌های نوین مدیریت مصرف، بهره‌گیری از پساب و همچنین ساماندهی مصارف غیرضروری تأکید دارند.

با توجه به احتمال کاهش بیشتر ذخایر در برخی سد‌های استان در هفته‌های آینده لازم است تصمیم‌گیری‌های فوری و اقدامات تکمیلی در سطح تأمین، انتقال و مصرف منابع آبی درنظر گرفته شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب