سایه وبا بر مرزهای شرقی؛ تأکید بر رعایت بهداشت فردی و مراقبتهای پیشگیرانه

به گزارش خبرگزاری آنا؛ سعید هاشمی نظری، بیماری وبا را مسئول ایجاد بسیاری از همه گیریهای اسهالی از گذشته تا به حال در جهان عنوان کرد و یادآور شد: بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت(سال ٢٠٢٥) ابتلا به وبا در جهان همچنان از سیر صعودی برخوردار است.
وی خاطرنشان کرد: در منطقه مدیترانه شرقی بیشترین آمار مربوط به کشورهای همجوار با مرزهای شرقی کشورمان است که خوشبختانه با تلاش کارکنان نظام سلامت کشور از گسترش و بروز پیامدهای ناگوار بیماری جلوگیری میشود.
به گفته معاون بهداشت دانشگاه هر ساله با روند افزایش دمای هوا شرایط برای رشد میکروب وبا و زمینه بیمار شدن افراد فراهم میشود.
وی تاکید کرد: امروزه با شناسایی زودرس و درمان بیماران، مرگ و میر ناشی از بیماری وبا به شدت کاهش یافته است.
هاشمی نظری مهمترین راه ورود میکروب وبا به بدن انسان را از طریق مصرف آب و مواد غذایی آلوده به مدفوع برشمرد و خاطرنشان کرد: درصورت عدم رعایت بهداشت فردی سرایت بیماری از فرد مبتلا به دیگران نیز امکانپذیر است.
وی رعایت بهداشت فردی و شناسایی و درمان بیماران را برای پیشگیری از ابتلای سایر افراد به این بیماری موثر برشمرد.
هاشمی نشانههای معروف مبتلایان به وبا را اسهال آبکی شبیه به لعاب برنج، استفراغ و از دست رفتن آب بدن ذکر کرد که فقط در تعداد اندکی از مبتلایان ممکن است مشاهده شود.
به گفته وی برخی مبتلایان ممکن است فقط دچار اسهال شوند که از سایر بیماریهای اسهالی قابل افتراق نیست. عدهای از بیماران نیز ممکن است هیچ نشانهای از بیماری نداشته باشند. بنابراین ضمن رعایت بهداشت فردی باید بیماران مبتلا شناسایی و درمان شوند تا از سرایت بیماری به سایرین پیشگیری شود.
معاون بهداشت دانشگاه خاطرنشان کرد: در نوع علامت دار، بیماری با اسهال آبکی حجیم، بدون تب و بدون زورپیچ شکم آغاز میشود. مدفوع بیمار به صورت مایعی شفاف، آغشته به موکوس سفید رنگ و شبیه لعاب برنج است که معمولاً بدون بو است یا بوی خفیف ماهی دارد. استفراغ (ممکن است شدید باشد) و گرفتگی دردناک ساق پاها نیز از دیگر علایم وبا است.
هاشمی نظری به افراد تاکید کرد: درصورت مشاهده چنین علایمی هر چه سریعتر به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنید زیرا بدون درمان بیمار ممکن است به دلیل از دست دادن سریع آب بدن در خطر مرگ قرار بگیرد.
به گفته معاون بهداشت دانشگاه اغلب مبتلایان از شروع بیماری تا چند روز پس از بهبود میتوانند ناقل بیماری به دیگران باشند بنابراین رعایت موارد بهداشتی توسط بیمار و اطرافیانش تا چند روز پس از بهبود ضروری است.
وی با تاکید مجدد بر اهمیت رعایت بهداشت فردی و عمومی در پیشگیری از ابتلای سایرین گفت: درمان مناسب بیمار توسط پزشک میتواند درکاهش علایم و مدت زمان بیماری و در نتیجه عدم سرایت بیماری به سایرین موثر باشد.
توصیههای مهم برای پیشگیری از وبا و سایر بیماریهای اسهالی
معاون بهداشت دانشگاه در پایان به بیان توصیههایی برای پیشگیری از بیماری وبا و سایر بیماریهای اسهالی پرداخت و ابراز امیدواری کرد با رعایت نکات ساده بهداشتی شاهد بروز بیماری در کشور نباشیم.
دستها را مرتب به ویژه قبل از غذا و بعد از استفاده از سرویس بهداشتی با آب و صابون بشویید.
قبل از غذا یا شیر دادن به کودک حتما دستها را با آب و صابون بشویید.
در صورت عدم دسترسی به آب و صابون از محلولهای شست و شوی دست برپایه الکل استفاده کنید.
سبزیها و صیفیجات را پیش از مصرف در 4 مرحله (پاکسازی، انگل زدایی، گند زدایی، شستشو و آبکشی )سالم سازی کنید.
هرگز از یخهای فاقد مشخصات بهداشتی استفاده نکنید.
هنگام سفر، آب و غذای سالم و مطمئن همراه داشته باشید و از نوشیدنیها و غذاهای دارای بسته بندی مطمئن و بهداشتی استفاده کنید.
از نوشیدن، شنا کردن و شستشوی ظروف و میوه و سبزیجات در آبهای سطحی نظیر چشمه و رودخانه و ... خودداری کنید.
از مصرف مواد غذایی که در محلهای غیربهداشتی تهیه یا توسط فروشندگان دوره گرد عرضه میشوند، پرهیز کنید.
هنگام خرید سعی کنید مواد غذایی و اقلامی نظیر نان را که قابل شست و شو و پختن نیستند را در کنار میوه و سبزی شسته نشده و گوشت خام قرار ندهید.
از کنار هم قرار دادن مواد غذایی خام و پخته در یخچال نیز خودداری کنید و غذاهای پخته شده را در اسرع وقت به یخچال منتقل کنید.
با مشاهده هر مورد ابتلا به اسهال هرچه سریعتر به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنید.
انتهای پیام/