کلاهبرداری با وعده وامهای فوری؛ دام پنهان پشت تبلیغات جذاب

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا؛ یکی از بخشهای تاریک زندگی روزمره اقتصادی، وقوع خسارتهای مالی به جهت فریبکاری در مراودات اقتصادی یا همان به زبان سادهتر کلاهبرداری است. با توجه به جذابیت وامهای بانکی و روند پیچیده اخذ وام شرایطی مهیا شده است که تا کلاهبرداران با استفاده از الفاظ فریبنده از تقاضای بالای عمومی موجود در این بخش سوء استفاده کرده و با فریب متقاضیان یا مبالغی را از آنان سرقت کنند و یا اطلاعات با ارزش هویتی و بانکی آنان را مورد ربایش قرار دهند.
بر اساس آمار کلاهبرداریهای مرتبط با فروش وام یکی از رایجترین و پیچیدهترین روشهای کلاهبرداری مالی در سالهای اخیر است. این نوع کلاهبرداریها اغلب از طریق تبلیغات دروغین، وعدههای غیرواقعی دریافت وامهای کم بهره یا بدون ضامن، و فروش وامهای غیرواقعی یا جعلی انجام میشوند.
به دلیل افزایش کلاهبرداری از طریق تبلیغات فروش وام فوری بانک مرکزی نیز طی روزهای گذشته با انتشار اطلاعیهای به مشتریان خدمات بانکی هشدار داد. در اطلاعیه بانک مرکزی آماده است تمامی صفحات مرتبط با اعطای وام که در شبکههای اجتماعی ازجمله اینستاگرام و تلگرام و سایر شبکههای اجتماعی در حال فعالیت میباشند هیچگونه ارتباطی با بانک مرکزی و شبکه بانکی ندارند و برای معرفی خود از آرم و عنوان بانک مرکزی و شبکه بانکی سوءاستفاده میکنند؛ بر همین اساس از هموطنان تقاضا میشود هوشیار باشند و هرگز به این تبلیغات فریبنده توجه نکنند.
اما نکته مهم در اولین مرحله شناخت شیوههای انجام کلاهبرداری با موضوع وام است.
انواع رایج کلاهبرداری در حوزه فروش وام
وام جعلی یا فروش وام غیرواقعی یکی از شیوههای رایج این نوع است، کلاهبرداران در این شیوه وامهایی را به فروش میرسانند که وجود خارجی ندارند یا بانک و موسسه مالی صادرکننده آن وجود ندارد. بدیهی است که در این شیوه متقاضی هیچ وامی را دریافت نخواهد کرد، اما در مراحل اولیه کلاهبرداری اطلاعات بانکی و هویتی وی به سرقت میرود و ممکن است مورد سرقت مالی نیز قرار گیرد..
شیوه دیگر نیز دریافت پیشپرداخت یا حقالزحمه قبل از دریافت وام است. در این شیوه افراد کلاهبردار از متقاضیان وام درخواست میکنند مبلغی به عنوان پیشپرداخت یا کارمزد دریافت کنند، اما وام هرگز پرداخت نمیشود و پس از آن فرد کلاهبردار نیز به همراه کارمزدی که دریافت کرده است متواری میشود.
در این شیوه نیز بعد از وقوع کلاهبرداری امکان سوء استفاده از مدارک متقاضی وجود دارد..
فروش اطلاعات و مدارک جعلی؛ فروش مدارک یا قراردادهای وام جعلی به متقاضیان نیز از دیگر شیوههای کلاهبرداری است. همچنین در برخی موارد وامهای با شرایط غیرواقعی توسط کلاهبرداران وعده داده میشود. در این شیوه وعده دریافت وام با سود بسیار پایین یا بدون ضامن در حالی که این شرایط در عمل وجود ندارد.
کلاهبرداری با استفاده از جعل هویت بانکها یا موسسات مالی نیز شیوه دیگری است که در آن وقوع جرم وارد سطح جدی تری از جمله جعل عناوین شده و معمولا باعث خسارات شدیدتری برای قربانی میشود. در این شیوه کلاهبرداران با تماس تلفنی یا ارسال پیامک جعلی به نام بانک برای دریافت اطلاعات شخصی یا مالی افراد اقدام میکنند و پس از وقوع کلاهبرداری پیگیری جرم نیز به دلیل از بین رفتن برخی از مدارک وقوع آن سختتر میشود..
آمارها از کلاهبرداری در خصوص وام چه میگویند
طبق گزارشهای پلیس و مراجع قضایی در سالهای اخیر، بیش از ۴۰ درصد پروندههای کلاهبرداری مالی مربوط به موضوعات وام و تسهیلات بانکی بوده است. همچنین بیش از ۶۰ درصد شکایات مربوط به فروش وام شامل درخواست پیشپرداخت جعلی بودهاند
لازم به ذکر است که نظرسنجیهای برخی منابع آماری تصریح میکنند، ۲۵ درصد افراد متقاضی وام حداقل یک بار با پیشنهادهای کلاهبردارانه درباره وام مواجه شدهاند. همچنین بیش از ۳۰ درصد قربانیان، به دلیل عدم آگاهی یا اطمینان کاذب به تبلیغات، دچار ضرر مالی شدهاند.
چگونه به بهانه دریافت وام مورد کلاهبرداری قرار نگیریم؟
اولین اقدام زمانی که با تبلیغات وامی از سوی موسسهای مواجه میشوید اطمینان یافتن از اعتبار موسسه یا بانک ارائهدهنده وام از طریق مراجعه به سایت رسمی و تماس با شمارههای رسمی است. لازم به ذکر است که تمامی بانکها و موسسه مالی از سرشمارههای اختصاصی استفاده میکنند و سایتهای تایید در دامنه داخلی دارند؛ به همین جهت افزایش اطلاعات در خصوص بسترهای ارتباطی میتواند کمک شایانی به شناسایی پیامکهای کلاهبرداری کند.
بانکها عموما پیش از پرداخت وام هیچ مبلغی را به عنوان کارمزد دریافت نمیکنند، از این رو لازم است که توجه داشته باشید که تقاضای دریافت مبلغ کارمزد و ... پیش از عقد قرارداد رسمی نشانهای از کلاهبرداری است و بایستی از پرداخت این مبلغ خودداری نمایید. همچنین بررسی دقیق شرایط و ضوابط وام و مشورت با کارشناسان مالی معتبر نیز میتواند بسیار راهگشا باشد..
لازم به ذکر است که توجه به اطلاعیهها و آگاهیبخشی عمومی درباره روشهای کلاهبرداری و شناسایی نشانههای جعلی بودن وامها نیز از روش بسیار مناسب برای جلوگیری از کلاهبرداری است بنابراین به توصیههای پلیس، دستگاه قضائی و نهادهای ذیربط در این خصوص به دقت گوش فرا دهید.
باید توجه داشت که کلاهبرداریهای مرتبط با فروش وام یکی از چالشهای مهم امنیت مالی افراد و خانوادههاست. افزایش آگاهی و دقت متقاضیان، همراه با نظارت جدیتر نهادهای نظارتی و قضایی، میتواند از بروز چنین جرایمی به شدت بکاهد.
انتهای پیام/