تعطیلی مشکوک رآکتور دیمونا؛ سایه وعده صادق ۳ بر فعالیت هستهای رژیم صهیونیستی

به گزارش خبرگزاری آنا، خبرگزاری «بغداد الیوم» امروز به نقل از رسانههای عبری اعلام کرد که رآکتور هستهای دیمونا، از ۱۸ ژوئن، یعنی تنها چهار روز پس از اجرای عملیات موشکی ایران، بهطور کامل تعطیل شده است. این رسانه افزود که تاکنون هیچگونه توضیح رسمی از سوی مقامات صهیونیستی درباره علت تعطیلی رآکتور یا مدت زمان آن ارائه نشده است؛ سکوتی که پرسشهای جدیتری را در محافل رسانهای و اطلاعاتی منطقه برانگیخته است.
دیمونا، که از آن به عنوان قلب برنامه هستهای غیرعلنی رژیم صهیونیستی یاد میشود، همواره یکی از اهداف بالقوه در صورت تشدید تنشها در منطقه محسوب شده و تحت حفاظتهای چندلایه قرار دارد.
با این حال، افزایش توانمندی موشکی جمهوری اسلامی ایران بهویژه در حوزه موشکهای مافوق صوت، به نظر میرسد معادلات بازدارندگی سنتی در سرزمینهای اشغالی را دچار چالش کرده است.
کارشناسان نظامی منطقهای بر این باورند که عملیات «وعده صادق ۳» با هدف ارسال پیام بازدارنده به دشمن و تأکید بر توان پاسخگویی دقیق و مؤثر جمهوری اسلامی ایران طراحی و اجرا شده بود.
اگرچه مقامات رسمی در تهران مستقیماً به هدف قرار گرفتن تأسیسات خاصی در سرزمینهای اشغالی اشاره نکردهاند، اما تعطیلی بیسابقه رآکتور دیمونا، آن هم در اوج تنشهای امنیتی، احتمال آسیبپذیری این تأسیسات حیاتی را به شدت پررنگ کرده است.
تحلیلگران رسانهای معتقدند که این اقدام میتواند بهعنوان عقبنشینی تاکتیکی رژیم صهیونیستی برای جلوگیری از افشای سطح واقعی آسیبپذیری این رآکتور تلقی شود؛ بهویژه با توجه به عدم صدور بیانیه رسمی و رویکرد رسانهای مبتنی بر سانسور در قبال هرگونه رخداد در دیمونا.
در حالی که تنشها در منطقه همچنان بالا است، تعطیلی فعالیت رآکتور دیمونا بدون هیچ توضیحی، این احتمال را تقویت کرده که رژیم صهیونیستی در پی عملیات «وعده صادق ۳» و تهدید ضمنی استفاده از موشکهای مافوق صوت ایرانی، ناگزیر به اتخاذ تدابیر احتیاطی شده است.
با ادامه سکوت منابع رسمی و نبود شفافیت، آنچه مسلم است اینکه معادله بازدارندگی در منطقه وارد مرحله جدیدی شده و رژیم صهیونیستی بیش از هر زمان دیگر به آسیبپذیری راهبردی خود واقف شده است.
رسانههای خارجی چه گفتهاند؟
The Week در گزارشی در بازهٔ حدود ۲ هفته پیش به بررسی اوضاع پرداخت. این رسانه با اشاره به تهدیداتی که مقامات ایرانی علیه دیمونا مطرح کردند، نوشته است: گرچه گزارشهایی هست مبنی بر اینکه ایران موشکهایی به سمت رآکتور دیمونا شلیک کرده، اما هیچ تأییدی رسمی از سوی مقامات اسرائیلی وجود ندارد.
AP News هم در تحلیلی چندروز قبل از این تعطیلی ضمن اشاره به وضعیت مبهم هستهای اسرائیل نوشته: برای دههها، اسرائیل تنها کشوری در خاورمیانه بوده که با استفاده از سیاست «ابهام راهبردی» به پرهیز از تأیید یا تکذیب برنامه هستهایاش ادامه داده است.
این نشریه بحث «ابهام هدفمند» فعالیت هستهای اسرائیل را برجسته کرده است.
شبکه LBCI لبنان نیز در گزارش تاریخ ۱۸ ژوئن هشدار داده در صورت اصابت به رآکتور، خطر نشت رادیواکتیو و انتشار آن تا مناطق همسایه (مثل لبنان) وجود دارد؛ هرچند که پیش از تعطیلی رسمی، رآکتور یک تأسیسات تحقیقاتی بود و برق تولید نمیکرد. این گزارش درباره احتمال، نه قطعیت، تعطیلی صحبت کرده.
به گزارش آنا، اسرائیل همچنان در لفاظی رسمی سکوت کرده؛ سیاست «ابهام هستهای» ادامه دارد و خبری مبنی بر تعطیلی رسمی منتشر نکرده است.
موشکهای ایرانی در طول جنگ اخیر مستقیماً به تأسیسات نظامی اسرائیل حمله کردند
این درحالی است که چندی پیش روزنامه تلگراف چاپ لندن با استناد به دادهها و تصاویر ماهوارهای اعلام کرد: در طول جنگ، ۵ تاسیسات نظامی که قبلا گزارش نشده بودند توسط ۶ موشک ایرانی در شمال، جنوب و مرکز اسرائیل مورد حمله قرار گرفتند.
این خبرگزاری افزود: اسرائیل این حملات را اعلام نکرده و به دلیل قوانین سختگیرانه سانسور نظامی نمیتوان آنها را از داخل کشور گزارش کرد.
تلگراف همچنین نوشت که دادهها نشان میدهد که یک پایگاه هوایی بزرگ، یک مرکز جمع آوری اطلاعات و یک پایگاه لجستیکی در اسرائیل مورد حمله قرار گرفته است.
این خبرگزاری با اشاره به سانسور شدید خبری و تصویری در اسرائیل، درصد موشکهای ایرانی در ۸ روز نخست جنگ که موفق به نفوذ به دفاع اسرائیل شدند را فزاینده خواند.
علاوه بر این، در تحولی مهم و کمسابقه در فضای رسانهای رژیم صهیونیستی، روز گذشته، روزنامه «ممون» با انتشار گزارشی، برای نخستینبار اذعان کرد که ساختمان اصلی وزارت جنگ رژیم صهیونیستی، موسوم به «الکریاه» در تلآویو، در جریان حمله موشکی اخیر ایران، بهصورت مستقیم مورد اصابت قرار گرفته است.
مجموع این گزارشها نشان میدهد که برخلاف سانسور شدید حاکم بر فضای رسانهای رژیم صهیونیستی و نظارت مستمر نهادهای امنیتی برای لاپوشانی صدمات ناشی از جنگ با ایران، مراکز حساس اسرائیل در طول ۱۲ روز آسیبهای جدی را متحمل شدهاند.
انتهای پیام/

هشدار موشکباران در تلآویو و جنوب صادر شد/ شلیک موشکهای ایرانی به سمت قدس اشغالی
