گزارش آنا از تنش‌زایی بین دو همسایه

ملت ایران و افغانستان روبروی هم نیستند/ در زمین دشمنان دو ملت بازی نکنیم

ملت ایران و افغانستان روبروی هم نیستند  در زمین دشمنان دو ملت بازی نکنیم
در این شرایط شاهد افزایش اضطراب در میان بسیاری از افغانستانی‌هایی هستیم که دهه‌ها به صورت قانونی در ایران زندگی کرده‌اند و با وجود اینکه در بزنگاه‌های ملی مثل هشت سال دفاع مقدس، دفاع از حرم و... همواره دوشادوش مردم ایران بودند و بسیاری از جوانان آنها در کشور ما متولد شده‌اند، احساس می‌کنند مورد پذیرش ایرانیان نیستند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، در روز‌های اخیر، و پس از فروکش کردن فضای ملتهب حاصل از جنگ تحمیلی ۱۲ روزه علیه کشورمان، فضای اجتماعی و مجازی ایران شاهد افزایش تنش‌ها نسبت به شهروندان افغانستانی بوده است. این موج ناخوشایند، که با کلیشه‌سازی‌های منفی و گاه رفتار‌های تبعیض‌آمیز همراه شده، زندگی میلیون‌ها افغانستانیِ مقیم ایران که هزاران نفر از آنها به صورت قانونی به کشورمان مهاجرت کردند و بعضا دهه‌هاست در ایران زندگی می‌کنند را تحت تأثیر قرار داده است.

علل افزایش تنش‌ها علیه افغانستانی‌ها چه بود؟

موجی که امروز شاهد آن هستیم صرفا مربوط به روز‌های اخیر نمی‌شود، اگرچه وقایع رخ داده در روز‌های پایانی خرداد و اوایل تیرماه روی گسترش آن بی‌تاثیر نبود. در طول سال‌های اخیر عوامل زیادی باعث تشدید سیاست‌های اخراج مهاجران و برخورد سختگیرانه با آنها شد و بار‌ها شاهد این بودیم که فراجا به عنوان بازوی اجرایی انتظامات و امنیت کشور در اخراج مهاجران فاقد مدارک معتبر طرح‌های عملیاتی زیادی در سراسر کشور اجرا کرد.

در این میان برخی رسانه‌ها (عمدتا شبکه‌های ایرانی زبان ماهواره‌ای) و کاربران فضای مجازی در ایجاد این فضا و دمیدن به آتش اختلاف بین ایرانیان و افغان‌ها خیلی اثرگذار بودند. در روز‌های مربوط به جنگ تحمیلی ایران و رژیم صهیونیستی اخباری منتشر شد که تعدادی از مهاجران افغان غیرمجاز برای دریافت مبالغ اندکی به همکاری با رژیم صهیونیستی دست زدند و در پیشبرد بسیاری از عملیات‌های آنها در داخل خاک ایران کمک کردند، اخباری که باعث شد بسیاری از مردم در فضای مجازی این موارد را به کل جامعه افغانستانی‌ها تعمیم دهند و به نوعی آنها را عوامل رژیم صهیونی در ایران بدانند.

در این فضای مسموم به وجود آمده صفحات مجازی با محتوای ضدافغانستانی افزایش یافتند و برخی از آنها با انتشار اخبار جعلی یا کلیپ‌های غیرواقعی به افزایش تنش‌ها دامن می‌زدند. در این روز‌ها هشتگ‌های مختلفی مانند #اخراج_افغان‌ها و #ایران_فقط_برای_ایرانی‌ها در فضای مجازی ایران ترند شدند و موج اختلافات بین ملت این دو همسایه به اوج خود در سال‌های اخیر رسید. تا جایی که شاهد بودیم بعضا فیلم‌هایی منتشر شد از برخورد فیزیکی ایرانیان با افغان‌ها و توهین عیان و عریان به مهاجرانی که برخی‌شان دارای مدارک معتبر و قانونی بودند.

در این شرایط شاهد افزایش اضطراب در میان بسیاری از افغانستانی‌هایی هستیم که دهه‌ها به صورت قانونی در ایران زندگی کرده‌اند و با وجود اینکه در بزنگاه‌های ملی مثل هشت سال دفاع مقدس، دفاع از حرم و... همواره دوشادوش مردم ایران بودند و بسیاری از جوانان آنها در کشور ما متولد شده‌اند، احساس می‌کنند مورد پذیرش ایرانیان نیستند.

در زمین دشمنان دو ملت بازی نکنیم

اکثر اقوام مختلف افغانستانی که در طول دهه‌های گذشته به ایران مهاجرت کردند، با مردم ایران در بزنگاه‌های گوناگون همراه و همدل بودند و آنهایی که در کشور ما متولد شدند ایران را همچون وطن خویش دوست دارند.

مهمترین موضوعی که مردم ما باید در نظر داشته باشند این است که نباید وارد بازی رسانه‌ای علیه افغان‌ها شوند و خود به مقابله با آنها بپردازند. اگر تبعه‌ای حتی غیرقانونی ساکن هرکجای ایران باشد،  برخورد با او بر عهده نیروی انتظامی است و شهروندان نباید مستقیما با اتباع برخورد کنند و بهترین کار این است که این موارد را به پلیس گزارش دهند تا پس از بررسی مدارک هویتی اتباع، برخورد قانونی و انسانی با آنها انجام شود.

اینکه هر شهروندی بلافاصله با دیدن یک تبعه افغان با او برخورد کند، دقیقا همان چیزی است که دشمنان دو ملت ایران و افغانستان به دنبال آن هستند تا در این میان از آب گل‌آلود ماهی بگیرند و تنور اختلافات دو ملت را داغ کنند.

مردم ایران در طول دهه‌های گذشته ثابت کردند که مردمان مهمان نوازی هستند و این ویژگی را به هر غیرایرانی که پا در خاک کشور ما گذاشته نشان داده‌اند. حقیقتا اینکه عده‌ای بخواهند به دلیل برخورد اشتباه بعضی از هموطنان با افغانستانی‌ها انگ نژادپرستی به مردم ایران بزنند، موضوعی نیست که بتوان آن را به سادگی پذیرفت. مردم ایران خوی همنوع‌دوستی خود را در این سال‌ها نشان دادند و دورنمای چهره آنها با تنش‌های این چنینی مخدوش نمی‌شود.

مدیریت صحیح برخورد با مهاجران غیرقانونی کلید حل این معضل است، معضلی که رسانه‌های معاند و برخی فعالان فضای مجازی تلاش می‌کنند آن را به یک بحران تبدیل کنند تا از دل این بحران به نتایج دلخواهشان برسند. به نظر می‌رسد در حال حاضر شرایط به گونه‌ای رقم خورده که دشمنان ملت ایران و افغانستان تلاش می‌کنند که مردم این دو کشور همسایه را مقابل یگدیگر قرار دهند و با تهییج آنها باعث ایجاد تنش بیشتر در دو کشور شوند.

در این بازی رسانه‌ای تلاش می‌شود هر فرد افغان را فارغ از مرد و زن، جوان و پیر و با هر سابقه مثبت حضور در ایران یک جاسوس دست نشانده اسرائیل نشان دهد و در مقابل برای افغان‌ها نیز ایرانیان را ملتی جا بزند که افغان‌ها را دشمن درجه یک خود می‌دانند. آنها با انتقال این مفاهیم به دنبال برهم زدن رابطه دیرین و مسالمت‌آمیز ملت دو کشور همسایه هستند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب