در گفت‌وگو با آنا تاکید شد

شرط کاهش قیمت برنج چیست؟/ نیاز سالانه سه میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج در کشور

شرط کاهش قیمت برنج چیست؟  نیاز سالانه سه میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج در کشور
با وجود کاهش تولید و کمبود واردات برنج، کارشناسان معتقدند هنوز می‌توان با اجرای راهکار‌های موجود بازار را نجات داد و مانع افزایش بیشتر قیمت‌ها شد.

مسیح کشاورز در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصاد خبرگزاری آنا درباره شرایط فعلی بازار برنج گفت: از ابتدای سال تصور این بوده که با توجه به ثبت سفارش‌هایی که در سال ۱۴۰۳ انجام شد بتوانیم بازار برنج خارجی را کنترل کنیم تا کشور با کمبود و افزایش قیمت در این بخش مواجه نشود که این موضوع از افزایش قیمت برنج ایرانی نیز جلوگیری مر کرد.

دبیر انجمن تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران ادامه داد: متأسفانه در سال جاری طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی میزان تولید برنج نسبت به سال گذشته یک میلیون تن کاهش داشت است به طوری که میزان تولید سال گذشته دو میلیون و ۷۰۰ هزار تن اعلام شد که این میزان در سال جاری به یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن رسیده است که پس از اعلام این عدد قافلگیرانه انتظار می‌رفت که وزارت جهاد بلافاصله اقداماتی از جمله ثبت سفارش جدید و تصفیه مطالبات ارزی واردکنندگان را انجام دهد تا واردات جدید شکل بگیرد.

۱.۶ میلیون تن کسری برنج وجود دارد

دبیر انجمن تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران تصریح کرد: در حال حاضر در کشور ۱.۶ میلیون تن کسری برنج وجود دارد که تا به امروز فقط ۳۰۰ هزار تن از این کسری برطرف شده است و این موضوع منجر به کمبود و گرانی برنج خارجی در آستانه فصل برداشت برنج ایرانی شده که بسیار خطرناک است.

وی افزود: در چنین شرایطی انجمن تولید کنندگان و تامین کنندگان برنج در نامه‌ای به وزارت جهاد کشاورزی پیشنهاد کرده که با توجه به آمار اعلام شده و حذف قانون ممنوعیت فصلی واردات برنج، اجازه ثبت سفارش برنج خارجی داده شود که واردات به‌صورت منطقی پیش برود.

کشاورز ادامه داد: به وزارت جهاد کشاورزی پیشنهاد شد که اگر مشکلی در تأمین ارز ترجیحی برای واردات برنج دارند، ارز را حذف کنند تا تاجران بتوانند با استفاده از ارز نیمایی یا ارز آزاد واردات را انجام دهند.

انجمن به صورت مستقیم برنج را از کشاورز خریداری کند

دبیر انجمن تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران اضافه کرد: در خصوص برنج ایرانی نیز تعیین شده بود که انجمن به صورت مستقیم برنج را از کشاورز خریداری کند و در ازای هر کیلو برنج ایرانی، دو کیلو برنج خارجی وارد کند، اما متأسفانه این بخش هم به‌درستی مدیریت نشد و نه تنها خرید برنج داخلی به‌صورت مستقیم اتفاق نیفتاده و شرایط برای تنظیم کردن بازار مهیا نشد.

وی ادامه داد: برای تنظیم بازار در سال جاری نیازمند حداقل واردات ۱ میلیون تن برنج هستیم که باید این رقم در فصل برداشت برنج ایرانی که فصل تابستان است وارد کشور شود که از کمبود احتمالی در بازار برنج جلوگیری کند و قیمت برنج ایرانی بیش از این افزایش نیابد.

کشاورز درباره میزان واردات انجام‌شده تاکنون گفت: با توجه به اینکه چهار ماه از سال جاری گذشته است باید حداقل ۴۵۰ هزار تن برنج وارد می‌شد، درحالی‌که تنها ۳۰۰ هزار تن وارد شده‌است که این کسری باعث شده تعادل عرضه و تقاضا در بازار به هم بخورد و این امر موجب گرانی در بازار برنج خارجی و داخلی شود.

وی در رابطه با کیفیت برنج‌های واردشده گفت: ما برنج‌های که برنج‌هایی که کشور‌های عربی، کشور‌های توسعه یافته، هندوستان و پاکستان مصرف می‌کنند را وارد کشور می‌کنیم به طوری که جزء بهترین برنج‌های خارجی در دنیا است.

دبیر انجمن تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران اظهار داشت: مردم عزیز کشورمان باید از بهترین نوع برنج داخلی و خارجی استفاده کنند حتی کارگران نیز برنج خارجی با کیفیت مناسب خریداری می‌کنند.

سرانه مصرف برنج در کشور ۳۶ کیلوگرم است

کشاورز در پاسخ به گزارش‌های میدانی که از کیفیت پایین برنج و قیمت بالا خبر می‌دهند، گفت: نکته این است که مسئله کیفیت از قیمت جدا است چرا که قیمت بالا به‌دلیل کمبود عرضه است، نه به‌خاطر کیفیت پایین و وقتی کمبود وجود دارد طبیعتاً برخی افراد از این فرصت برای سوءاستفاده استفاده می‌کنند.

وی با اشاره به سرانه مصرف برنج در کشور توضیح داد: سرانه مصرف برنج در کشور ۳۶ کیلوگرم است که با در نظر گرفتن جمعیت کشور، حدود سه میلیون و ۲۰۰ هزار تن نیاز سالانه است که از این میزان تنها ۱.۶ میلیون تن آن تولید داخل است و باقی‌مانده باید از طریق واردات تأمین شود؛ یعنی حدود ۵۰ درصد تولید داخل و ۵۰ درصد واردات است.

دبیر انجمن تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران در پایان تأکید کرد: نباید اجازه داد که قیمت برنج ایرانی در فصل برداشت تا این حد افزایش پیدا کند که از سفره مردم حذف شود؛ برخی تصور می‌کنند گرانی برنج به نفع کشاورز است درحالی‌که با بالا رفتن قیمت بسیاری از مردم از مصرف برنج ایرانی محروم می‌شوند و درنهایت این موضوع به کشاورز هم آسیب می‌زند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب