معاون اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی تاکیدکرد

توقف درگاه‌های آنلاین طلا؛ راهی به سوی رونق یا تضعیف کسب‌وکارها؟

توقف درگاه‌های آنلاین طلا؛ راهی به سوی رونق یا تضعیف کسب‌وکارها؟
معاون اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی، بسته شدن درگاه‌های فروش آنلاین طلا را غیرمؤثر و مضر دانست و بر لزوم تنظیم‌گری هوشمند و قابل نظارت در این حوزه تأکید کرد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا؛ در پی دستور بانک مرکزی در تاریخ ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ و در پی وقوع جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران ، درگاه‌های بانکی پلتفرم‌های قانونی خرید و فروش آنلاین طلا جهت کنترل نوسانات بازار و ثبات اقتصادی موقتاً مسدود شد. این تصمیم ناگهانی بدون اطلاع‌رسانی رسمی و منشور قانونی اعلام شده، واکنش گسترده کسب‌وکار‌ها و کاربران را برانگیخته است.

کاربران میلیون‌ها نفری این پلتفرم‌ها از امکان واریز، برداشت و مشاهده دارایی‌های طلایی خود بازمانده‌اند. بسیاری گلایه کرده‌اند که پول‌شان مسدود شده یا در کیف پول مجازی قفل شده است. حتی در واکنش به این اتفاق رئیس اتحادیه کسب‌وکار‌های مجازی، رضا الفت‌نسب، انسداد درگاه را غیرقانونی خوانده و از این اقدام به‌عنوان تجاوز به چارچوب قانونی کسب‌وکار‌های آنلاین یاد کرده و علیه آن دو نامه رسمی به اتاق اصناف و وزارت صمت منتشر کرده است.

اما به هر جهت باوجود گذشت بیش از یک هفته از اعلام آتش‌بس و بازگشت بازار‌های دیگر، درگاه‌های فروش آنلاین طلا هنوز باز نشده‌اند. بانک مرکزی ورود نکرده و در رسانه‌ها سخنگوی رسمی برای توضیح کرنش نکرده است.

در هر صورت این اتفاق موجب شده است که کاربران در شبکه‌های اجتماعی از وضعیت بلاتکلیفی انتقاد کرده و خواستار شفاف سازی فوری شوند و حتی برخی این اتفاق را به نوعی نفوذ دشمن می‌دانند که سعی دارد با تحت فشار قرار دادن کسب و کار‌های قانونی آن‌ها به زیرزمینی شدن سوق دهد و زمینه برای فساد در اقتصاد کشور را مهیا کند.

نتایج اقدام ضربتی و بدون تحلیل کارشناسی

برخی از رسانه‌های اقتصادی هشدار داده‌اند این تصمیم ضربه‌ای به اقتصاد دیجیتال و سرمایه‌گذاری آنلاین بوده و ممکن است جامعه را بی‌اعتماد کند.حال، سؤال این است؛ آیا ملاحظات امنیتی این تصمیم را موجه کرده یا صرفاً اقدامی ضربتی و بدون تحلیل کارشناسی است؟

معاون اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی با انتقاد از برخورد‌های محدودکننده با پلتفرم‌های فروش آنلاین طلا، تأکید کرد که مسیر درست، نه بستن بلکه تنظیم‌گری هوشمند و قابل نظارت است.

امیر سیاح در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی آنا درباره بسته شدن درگاه‌های پرداخت فروشندگان آنلاین طلا گفت: واقعیت این است که ما با پدیده‌ای رو‌به‌رو هستیم و به‌جای آن که آن را تنظیم و هدایت کنیم، صورت‌مسأله را پاک می‌کنیم. فروش آنلاین طلا اتفاقی است که در فضای اقتصادی امروز اجتناب‌ناپذیر است و باید به جای برخورد امنیتی و قهری، برای آن چارچوب نظارتی دقیق و قابل اجرا طراحی کنیم.

وی با بیان اینکه رفتار سلبی دولت باعث سوق دادن فعالان این حوزه به مسیر‌های غیرشفاف می‌شود، افزود: وقتی این کسب‌وکار‌ها را که می‌توانند قابل رصد و حسابرسی باشند، محدود می‌کنیم، عملاً آنها را به سمت فعالیت‌های زیرزمینی و غیرقابل نظارت سوق می‌دهیم. نتیجه این است که هم ریسک مصرف‌کننده بالا می‌رود، هم توان دولت برای مدیریت بازار کاهش می‌یابد.

کارآفرین ایرانی می‌تواند از پس بحران بربیاید، اگر مانع نشوند

سیاح در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به فشار‌های اقتصادی بر کسب‌وکارها، به‌ویژه در شرایط خاص کشور، گفت: در شرایط جنگ اقتصادی، اگر نهادهای مسئول هیچ حمایتی هم نکنند اشکالی ندارد، در واقع فقط کافی است مانع‌تراشی نکند. همین که دخالت‌های بی‌دلیل، تصمیمات خلق‌الساعه، فشار‌های بیمه‌ای و مالیاتی و رفتار‌های سلیقه‌ای مأموران از میان برداشته شود، خود بزرگ‌ترین کمک به کارآفرین است.

وی تأکید کرد: کارآفرین ایرانی توان مدیریت بحران را دارد؛ تنها کافی است فضا را برایش خراب نکنند. هر کارآفرین سرد و گرم چشیده‌ای که در این شرایط مختلف کشور کار کرده است خودش می‌تواند اثرات جنگ را بر کسب‌وکارش کنترل کند، بیمه‌اش را تأمین کند و فروشش را مدیریت کند؛ اما متأسفانه فشار‌های بیرونی، فرساینده‌تر از بحران‌های اقتصادی‌اند.

حجم زیادی از مداخلات در کسب‌وکارها

سیاح با لحنی گلایه‌آمیز ادامه داد: گاهی واقعاً آدم شک می‌کند این رفتار‌ها از سر دلسوزی است یا از روی نادانی یا شاید اصلاً از جای دیگری هدایت می‌شود، اما این حجم از مداخلات در کسب‌وکار، ناامیدکننده است.

معاون اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی در پایان گفت: پیشنهاد می‌شود که به‌جای بستن و محدود کردن، یک بسته سیاستی تنظیم‌گری برای فروش آنلاین طلا تدوین شود که هم امنیت بازار را حفظ کند، هم به کسب‌وکار‌ها میدان بدهد. این کار نه‌تنها به نفع اقتصاد است بلکه اعتماد عمومی را نیز تقویت خواهد کرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب