انقلاب سبز در تغذیه سالم و کشاورزی پایدار

خبرگزاری آنا؛ امروزه، توجه به تغذیه سالم و مصرف مواد غذایی فاقد آلایندههای شیمیایی یکی از دغدغههای اصلی جوامع پیشرفته محسوب میشود. کاهش خطر ابتلا به بیماریهایی مانند فشار خون، دیابت و بیماریهای قلبی عروقی، کمک به کاهش وزن افراد مبتلا به چاقی و تأمین نیازهای تغذیهای گروههای مختلف سنی ازجمله مزایای استفاده از محصولات ارگانیک است.
در همین راستا، پروژه ایجاد گلخانه میکروگرین در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج با حمایت مسئولان این واحد دانشگاهی، بهمن ۱۴۰۳ به بهرهبرداری رسید. این طرح با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و مجتبی عبداللهی استاندار البرز به بهرهبرداری رسید و اکنون بهعنوان نخستین پروژه میکروگرین فناورانه و نوآورانه در این دانشگاه شناخته شده است.
میکروگرینها، جوانههای سبزیجاتی مانند کاهو، کلم و تربچه هستند که در مراحل اولیه رشد برداشت شده و به دلیل تراکم بالای مواد مغذی، بهعنوان منبعی قدرتمند از تغذیه شناخته میشوند.
مطالعات نشان میدهد که این گیاهان کوچک حاوی مقادیر بیشتری از ویتامینهای C، E، و K، مواد معدنی مانند آهن، روی، و منیزیم و فیتونوترینتهایی نظیر پلیفنولها و گلوکوزینولاتها نسبت به فرمهای بالغ خود هستند.
بهعنوان نمونه، تحقیقات وبر(۲۰۱۶) و عثمان و همکاران(۲۰۲۰) نشان دادهاند که میکروگرینهای کاهو و کلم پرورشیافته روی ورمیکمپوست، مقدار بیشتری از مواد معدنی را نسبت به سبزیجات بالغ ارائه میدهند. همچنین، کریشنان و همکاران(۲۰۲۴) تأیید کردهاند که غلظت ویتامینها و فیتونوترینتها در میکروگرینها بهطور قابلتوجهی بالاتر است. میکروگرینهای تربچه نیز با غلظتی یک تا سه برابر بیشتر از ویتامینهای B۹ و C نسبت به تربچههای بالغ، از این قاعده مستثنی نیستند(رانی و همکاران، ۲۰۱۸).
سبزیجات بالغ نیز نقش مهمی در تأمین فیبر غذایی و بهبود سلامت گوارشی ایفا میکنند؛ بنابراین، ترکیب مصرف میکروگرینها و سبزیجات بالغ در رژیم غذایی متعادل، میتواند حداکثر فواید تغذیهای و سلامتی را به همراه داشته باشد.
میکروگرینهای تولیدشده در گلخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج علاوه بر ارزش تغذیهای بالا، بهصورت ارگانیک کشت میشوند. در این فرایند از خاک، کودهای شیمیایی، و سموم استفاده نمیشود و محصولات فقط با آب و نور طبیعی پرورش مییابند. این روش، احتمال آلودگی به فلزات سنگین، نیترات، سموم کشاورزی، و پاتوژنهای انگلی را به حداقل رسانده و محصولی سالم، ایمن، و غنی از مواد مغذی ارائه میدهد.
یکی از مزایای برجسته این پروژه، مصرف بسیار پایین آب در فرایند تولید میکروگرینها نسبت به کشاورزی سنتی است. این ویژگی با توجه به بحران منابع آبی کشور، اهمیت ویژهای دارد و میتواند الگویی پایدار برای آینده کشاورزی ایران باشد. علاوه بر این میکروگرینها به دلیل عدم نیاز به شستوشوی گسترده، مصرف آب شرب شهری را نیز کاهش میدهند.
این طرح نوآورانه نهتنها به بهبود سلامت سبد غذایی جامعه کمک میکند؛ بلکه اهداف مهمی مانند ایجاد اشتغال، توسعه کشاورزی شهری، و ترویج فرهنگ کشت آپارتمانی را دنبال میکند. گلخانه میکروگرین دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج میتواند الگویی برای فناوریهای جدید در کشاورزی شهری باشد و زمینهساز ایجاد بازاری جدید برای این محصولات در فروشگاههای زنجیرهای و هایپرمارکتها شود. هدف نهایی این پروژه، دسترسی آسانتر مردم به میکروگرینها و ایجاد یک چرخه پایدار اقتصادی و اجتماعی حول محور تولید و مصرف این محصولات ارزشمند است.
به گزارش آنا، بخشی از محصولات فناورانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در نمایشگاه دستاوردهای علمی و فناورانه دانشگاه آزاد اسلامی به مناسبت چهل و سومین سالگرد راهاندازی این دانشگاه در سازمان مرکزی دانشگاه به نمایش درآمده است. این نمایشگاه از امروز تا ۷ خرداد در سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی برپاست.
به گزارش آنا، ویژه برنامه مراسم سالگرد راهاندازی دانشگاه آزاد اسلامی به مدت سه روز (۵ تا ۷ خرداد) با حضور و بازدید مسئولان عالیرتبه نظیر وزرای علوم، آموزش و پرورش، جهاد کشاورزی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و... از نمایشگاه دستاوردهای علمی و فناورانه این دانشگاه برگزار میشود.
مسعود پزشکیان رئیس جمهور، حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی صبح امروز ۵ خرداد در آغاز مراسم آغاز گرامیداشت چهل و سومین سالگرد راهاندازی دانشگاه آزاد اسلامی سخنرانی کرد.
انتهای پیام/

راه اندازی ۵ مزرعه نوآوری و فناوری تا پایان سال

توسعه کشاورزی زیستی؛ از کاهش مصرف کودهای شیمیایی تا ریشهکنی آفات
